Debattartikel: Ekologisk odling och klimat

"Maten och jordbruket står för en tredjedel av konsumtionens klimatbelastning och här behövs genomgripande förändringar nu", skriver Artur Granstedt, docent i ekologisk odling.
 
Sverige och världen står inför ett uppenbart klimathot. Det framgår nu senast efter klimatkonferensen Katowice i Polen. Maten och jordbruket står för en tredjedel av konsumtionens klimatbelastning och här behövs genomgripande förändringar nu.
 
Påståenden att ekologiskt odlade livsmedel skulle motverka klimatmålet har förekommit i media senaste dagarna baserat på en studie av Staffan Wirsenius med flera. Lägre skördar i ekologisk odling skulle leda till att mer mark tas i anspråk och därmed leda till ökad avskogningen. Misstolkning av svensk jordbruksstatistik som inkluderar extensiv kemikaliefri odling och gårdar ännu under omläggning har bidragit till dessa felslut. När det gäller det globala perspektivet visar omfattande studier åt FN tvärtom att ekologisk odling ger betydligt högre skördar särskilt på marginella jordar i tredje världen.
 
Läs hela artikeln här.