Ny rapport: Framtidssäkrat jordbuk
Stoppa global uppvärmning genom livsmedelssystemet
Vår mat står för ca 1/3 av klimatutsläppen och utgör människans största klimatbelastning. En större del sker i andra länder, ”varannan tugga är importerad”. Lantbrukets klimatbelastning skulle kunna minska med 90% och ge svensk självförsörjning.
Resultaten från de första två åren publicerades år 2022 i tidskriften Sustainability.
Titta på en Youtube-video från konferensen om Framtidssäkrat jordbruk som hölls i Ytterjärna kulturhus 5/10
Presentation av nya forskningsresultat:
Stoppa global uppvärmning genom livsmedelssystemet!
Vår mat står för ca 1/3 av klimatutsläppen och utgör människans största klimatbelastning.
En större del av belastningen sker i andra länder, ”varannan tugga är importerad”.
Lantbrukets klimatbelastning skulle enligt forskningsresultaten kunna minska med 90% och samtidigt ge svensk självförsörjning av livsmedel.
Presentationen av forskningen ägde rum på :
Ytterjärna Kulturhus torsdagen 5 oktober, kl 14–16
Medverkade forskare:
dr Artur Granstedt, växtnäring och ekologiskt lantbruk
dr Olof Thomsson, miljösystemanalys
dr Lars Jonasson, lantbruksekonomi
Här finns även en länk till en sida där du kan ladda ned rapporten samt titta på inspelningen från seminariet den 5 oktober
SBFI – Steinerhögskolan (steinerhogskolan.se)
Föreläsning av Artur Granstedt
15 april 2023
Kulturhuset i Ytterjärna
Regenerativt Ekologiskt Kretsloppsjordbruk
Ecological Recycling Agriculture (ERA)
Lecture 15th April - Artur Granstedt - Inner connection - Svenska
Lecture 15th April - Artur_Granstedt - Inner connection - English
Hållbart jordbruk utan import – är det möjligt?
Baserat på svenska gårdar med ekologiskt kretsloppsjordbruk
Sveriges riksdag, Lunchseminarium onsdag 17 november 2021
Artur Granstedt, docent och agronomie doktor, ekologiskt lantbruk
Olof Thomsson, agronomie doktor, miljösystemanalys
Affilierade till Steinerhögskolans Biodynamiska Forskningsinstitut, JÄRNA INTERNATIONAL STEINER COLLEGE
Finansierat av: Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse
Ladda ned presentation: Framtidsskrat_jordbruk_211117
En hållbar och klimatsmart livsmedelsförsörjning är möjlig
Det är viktigt att äta mindre kött för att rädda klimatet. Men utan kor, fleråriga vallar och beten går det inte.
Food Systems for New Realities -Agri4D 2021
Topic 3: Acroecology -Panel session 2
Wednesday September 29
Food for the future!
Agriculture scenarios for climate and environment
Based on Ecological (Organic) Recycling Agriculture farms in Sweden
Associate professor Dr Artur Granstedt, Dr Olof Thomsson
Biodynamic Research
JÄRNA INTERNATIONAL STEINER COLLEGE
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. website: www.sbfi.se
In collaboration with:
Dr Carin Martiin, agrarian history (2000 th century), Swedish University of Agricultural Sciences
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.