Aktuella forskningsfrågor för morgondagens jordbruk
Presentation av nya forskningsresultat:
Stoppa global uppvärmning genom livsmedelssystemet!
Vår mat står för ca 1/3 av klimatutsläppen och utgör människans största klimatbelastning.
En större del av belastningen sker i andra länder, ”varannan tugga är importerad”.
Lantbrukets klimatbelastning skulle enligt forskningsresultaten kunna minska med 90% och samtidigt ge svensk självförsörjning av livsmedel.
Presentationen av forskningen ägde rum på :
Ytterjärna Kulturhus torsdagen 5 oktober 2023
Medverkade forskare:
dr Artur Granstedt, växtnäring och ekologiskt lantbruk
dr Olof Thomsson, miljösystemanalys
dr Lars Jonasson, lantbruksekonomi
Ny rapport: Framtidssäkrat jordbuk
Stoppa global uppvärmning genom livsmedelssystemet
Vår mat står för ca 1/3 av klimatutsläppen och utgör människans största klimatbelastning. En större del sker i andra länder, ”varannan tugga är importerad”. Lantbrukets klimatbelastning skulle kunna minska med 90% och ge svensk självförsörjning.
Resultaten från de första två åren publicerades år 2022 i tidskriften Sustainability.
Titta på en Youtube-video från konferensen om Framtidssäkrat jordbruk som hölls i Ytterjärna kulturhus 5/10 2023